ks_styl

Kategorie Waszych Przepisów

ks_styl
Zupy:Surówki Sałatki Pasty:Sosy:Ser Jajka i Pieczywo:Przetwory:Napoje:Mięsne:Makaron Ryż Kasza Ziemniaki:Grill i Ognisko:Fast Food:Desery i Ciasta:
ks_styl
ks_styl

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa)

ks_styl

Dieta wątrobowa


ks_styl Dietę wątrobową stosuje się przy schorzeniach i ochronie wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i drog żółciowych.

Cel diety


ks_styl Podstawowym celem diety jest ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych, a zarazem dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Aby ochronić i pomóc wątrobie należy ograniczyć ciężkostrawne pokarmy, ostre przyprawy, używki. Spożycie alkocholu jest niedopuszczalne. Należy spożywać potrawy świeżo przyrządzane, dbać by zawierały odpowiednią ilość witamin i mienerałów. Należy ogrniczyć spożywanie tłuszczu i cholesterolu. Mile widziane i wskazane jest gotowanie potraw w wodzie i na parze, w naczyniach bez wody. Do duszenia potraw na pateni nie używać tłuszczu i nie smażyć. Pieczenie powinno być wykonywane w folii lub w pergaminie. Smażenie i pieczenie potraw na tłuszczu jest stanowczo zakazane. Poniżej znajdują się potrawy i produkty, które zaleca się lub odradza w diecie wątrobowej. Należy spożywać 5 posiłków dziennie o umiarkowanej objętości.

Przykładowy zestaw produktów spożywczych dostosowany do diety wątrobowej


ks_styl

Grupy progduktów Zalecane W umiarkowanych ilościach Niezalecane
chleb, pieczywo, mąka pieczywo jasne, czerstwe, bułki jasne, mąka pytlowa, owsiana, ziemniaczana, kukurydziana, sucharki, biszkopt, chrupli kukurydziane Pieczywo drożdżowe-cukiernicze pieczywo świeże, ciestka kruche, bułki maślane, ptysie, kruszonka, biszkopty na całych jajach, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, Pączki, naleśniki, pieczywo z dodatkiem nasion słonecznika, soi, z otrębami
mleko, produkty mleczne niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, odtłuszczony jogurt, kefir mleko odtłuszczone (do 1/2 litra dziennie), maślanka, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu ser zawierający bardzo dużo tłuszczu, mocno przyprawiane gatunki serów, fromage
produkty zbożowe makaron "nitki", kasza manna, kukurydziana, jęczmienna, płatki owsiane, kukurydziane, przene żytnie, ryż biały, mąka ziemniaczana płatki żytnie grube makarony, gruboziarniste, zarodki przenne, nasiona słonecznika, sezamu, orzechy, migdały, ryż brązowy, kasza jaglana, gryczana
napoje słaba herbata, herbata z mlekiem, herbata owocowa, kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, woda mineralna niegazowana napoje mleczne z zawartością tłuszczu powyżej 2% kawa ziarnista, mocna herbata, napoje gazowane, kakao, płynna czekolada, napoje alkocholowe
mięso, drób cielęcina, młoda wołowina (chuda), indyk, kurczak, bażant wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, nerki, chude gatunki mięsa i podrobów: cielęcina, wołowina, kura, kurcze, konina, królik, gołąb, płucka, ozorki, serca, móżdżek, flaczki cielęce tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, cielece, wołowe. mięso mocno peklowane, przypieczone, panierowane, mięso wypiekane wtłuszczu, skórki z drobiu, tłusty drób,
ryby okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w kalarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, płastuga młody karp, leszcz, makrela, sola, mintaj, płoć, chude: dorsz, sandacz, szczupak, lin, karaś, leszcz, flądra tłuste ryby: węgorz, tłusty karb, łosoś, sum, tołpyga, śledź, łosoś, sardunki, konserwy, marynowane
ziemniaki ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków ziemniaki w mundurkach, gotowane lub pieczone w całości frytki sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki, chipsy
owoce dojrzałe, soczyste, jagodowe, winogrona bez pestek, banany, obrane jabłka, pomarańcza, brzoskwinia, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, kompoty jabłka, wiśnie, owoce suszone, kiwi, melon miedojrzałe owoce, agrest, gruszki, porzeczki, orzechy, migdały
warzywa młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, koperek, sałata, cukinia szpinak, buraki, sałata, rabarbar, brokuły cebula, kapusta biała, kapusta czerowna, kapusta włoska, kalafiory, groch, fasola, soja, rzepa, rzodkiewka, czosnek
przyprawy łagodne: zielona pietruszka, kminek, anyż, koper włoski, goździki ocet winny, sól, "vegeta", kminek, estragon, bazylia, słodka papryka ostre: ocet, pieprz, curry, musztarda, ostra papryka, chili, czosnek, cebula, majonez
tłuszcze masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, śiweża oliwa z oliwek smalec, łój, słonina, boczek, margaryny twarde (w kostkach)
zupa i sosy rosół jarski, ziemniaczana, mleczna, krupnik, jarzynowe, podprawiane zawiesiną z mąki lub mleka, sosy: łagodne i warzywne chudy rosół z cielęciny zupy tłuste gotowane na wywarach mięsnych, kostnych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, sosy: majonezowe, śmietanowe, chrzanowe
dodatki do pieczywa chudy twaróg, polędwica z drobiu, mięso gotowane, polędwica, chuda szynka, białko jaja ścięte, marmolada, miód, dżem, masło, margaryna miękka, chude węgliny, parówki cielęce tłuste węgliny, konserwy, pasztet, smalec, tłuste sery, serki topione, jaja gotowane, jajecznica, margaryny twarde
desery kisiel, budyń, galaretka owocowa, mleczna, bezy, soki i przeciery owocowe ciasta bez tłuszczu i jaj tłuste ciasta, torty z alkoholem, batony, słodycze z kakao, chałwa, kremy, budynie czekoladowe, lody, orzechy


Bibliografia


ks_styl 1. Helena Ciborowska, Anna Rudnicka: Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010. ISBN 978-83-200-4257-3.

2. Wikipedia: Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_łatwostrawna_z_ograniczeniem_tłuszczu

3. Jan Hasik, Jan Gawęcki ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2004.
ks_styl
ks_styl
ks_styl