Artykuły spożywcze EKO zyskują z każdym rokiem coraz większą popularność w Polsce i na świecie. Do cenionych produktów tego rodzaju należy m.in. mięso z ekologicznej kaczki. Takie mięso jest smaczne, ale i bardzo zdrowe. Na czym polega hodowla ekologiczna drobiu?
Na czym tak właściwie polega hodowla ekologicznej kaczki, czyli hodowla EKO drobiu? Warto zauważyć, że drób BIO jest niezwykle popularnym produktem w Polsce i na świecie – z każdym rokiem zyskuje coraz większą popularność. W hodowlach zwierzęta są blisko natury i mają zapewnione najlepsze warunki dla danej rasy. W przypadku hodowli drobiu, czyli wszelkiego typu ptaków – w tym również takich jak kaczka ekologiczna – zwierzęta muszą mieć zapewnione sporo miejsca, między innymi po to, aby mogły rozprostować skrzydła. Ponadto mają również dostęp do wolnego wybiegu. Zwierzęta w hodowlach BIO są karmiona wyłącznie naturalnymi pokarmami, które składają się z mieszanki zbóż oraz traw. Warto również zauważyć, że przebywające na wolnym wybiegu kaczki jedzą nie tylko zdrową paszę, ale i same wyszukują rośliny, zioła, dżdżownice i ślimaki i w taki sposób wzbogacają swoją dietę o naturalne elementy, które wspierają ich układ trawienny.
Kaczka ekologiczna – najważniejsze informacje
Warto zainteresować się szczególnie hodowlą rodzimych ras, które są najlepiej przystosowane do życia w polskim klimacie. Do takich zwierząt należą oczywiście kaczki ekologiczne. Kaczki EKO hoduje się od 70 do 90 dni. Podczas całego pobytu w hodowli ptaki mają sporo miejsca, dostęp do wolnego wybiegu, świeżego powietrza, wody i zdrowej paszy. Warto zaznaczyć, że do prawidłowego rozwoju kaczka ekologiczna potrzebuje dużo wody. Nierzadko więc ich hodowlę łączy się z hodowlą karpia, które przebywają w specjalnych zbiornikach wodnych, z których chętnie korzystają również kaczki. Właśnie w takich miejscach kaczki zachowują zdrowie, same wyszukują ślimaków, dżdżownic czy ziół itd. i czują się bardzo dobrze.
Zalety spożywania ekologicznego mięsa
Mięso ekologiczne ma wiele zalet. Zarówno podczas hodowli, jak i produkcji, do takiego mięsa nie dodaje się żadnych szkodliwych substancji, takich jak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, a zwierzęta są karmione tylko i wyłącznie zdrową paszą bez GMO.
Gdzie kupować kaczki ekologiczne?
Świeże produkty z mięsa ekologicznego można znaleźć przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Bardzo łatwo je rozpoznać – posiadają bowiem na opakowaniu specjalne nadruki, które informują, że są zgodne ze wszelkimi normami w Unii Europejskiej. Oznacza to, że dane zwierze były karmione zdrowymi paszami i w jego przypadku nie stosowano antybiotyków czy hormonów, aby bardziej urosło. Dzięki przestrzeganiu tych zasad mięso jest zdrowe i smaczne, a przy tym jego produkcja jest przyjazna środowisku.
Dlaczego warto spożywać kaczkę ekologiczną?
Spożywanie ekologicznej kaczki ma wiele zalet dla organizmu ludzkiego. Przede wszystkim dostarcza ogromnej ilości białka, a także witaminy B, które są niezwykle cenne. Mięso BIO to artykuł najwyżej jakości, szczególnie wtedy, gdy kaczka rosła wolno i spokojnie w warunkach dostosowanych dla jej gatunku.