Domowa focaccia oraz inne wypieki z oliwą i pomidorami

Pomidory i oliwa z oliwek to zestaw składników, który sprawdza się wielu potrawach. Najczęściej służy do przyrządzania dań z makaronem, pizzy lub innych, gdzie potrzebny jest sos pomidorowy. Jednak składniki te można wykorzystać w większej liczbie przepisów. Wśród specjałów, w których je wykorzystasz, są różnego rodzaju wypieki.

Przez łatwą dostępność wielu produktów spożywczych, coraz więcej osób chętnie wzbogaca swoje kuchnie w składniki, które inspirują do eksperymentów kulinarnych. W ostatnich latach widać na przykład zainteresowanie wypiekami. Nie chodzi jedynie o ciasta i ciasteczka, bo rosnącą popularnością cieszy się słone i wytrawne pieczywo. Właśnie w nim warto wykorzystać pomidory. Poniżej kilka przepisów, w których sprawdzają się doskonale.

Pomidorowa focaccia

Focaccia – tak jak pizza – pochodzi z Włoch i może być dla niej alternatywą. Jej historia sięga starożytnej Grecji oraz Etrusków zamieszkujących Półwysep Apeniński przed powstaniem Imperium Rzymskiego. Przez wieki focaccia stopniowo ewoluowała, zanim przekształciła się w jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na świecie – pizzę. Nie jest trudna w wykonaniu, a praca ogranicza się w zasadzie do przygotowania ciasta drożdżowego. Na wyrośniętym cieście, przed upieczeniem, robi się wgłębienia i układa dodatki takie jak pomidorki koktajlowe i zioła. Focaccia jest dobrym pomysłem na codzienne danie, ale jako przekąska może też urozmaicić spotkania towarzyskie.

Jeśli będziesz szukać składników na focaccię, możesz skorzystać ze sklepu internetowego. Pomidory znajdziesz na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/owoce-warzywa-i-zioła/warzywa/pomidory/2186.

Drożdżowy chlebek pomidorowy

Chleby drożdżowe mają wielowiekową tradycję w różnych krajach, a ich przygotowanie i dodatki mogą się znacznie różnić. Ze słoneczną Toskanią kojarzy się drożdżowy chlebek pomidorowy, choć cieszy się popularnością również w innych regionach. Cechą wyróżniającą ten włoski specjał jest brak soli. Kiedy będziesz przeglądać przepisy, znajdziesz zarówno oryginalne włoskie receptury, jak i zmodyfikowane i uzupełnione o dodatkowe składniki. W każdej wersji chlebek jest smaczny, więc wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada.

Aromatyczna tarta z pomidorami i oliwą

Tarta jest wypiekiem, którego początki sięgają średniowiecznej Francji. Choć najczęściej kojarzy się ją z deserem, to pierwotnie była daniem mięsnym. Obecnie do wyboru są tarty na słodko i na słono. Jedną z ciekawszych propozycji z drugiej kategorii jest tarta z pomidorami i oliwą. Sprawdzi się świetnie na przykład podczas kolacji i w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Jej przygotowanie nie jest szczególnie trudne, bo wystarczy na wyłożonym w formie cieście ułożyć pomidory, ser feta i inne dodatki. Ponieważ tarty są bardzo szeroką kategorią wypieków, z pewnością znajdziesz dużo smakowitych przepisów, które warto wypróbować.

Kiedy zabraknie ci oliwy z oliwek do przygotowania tarty z pomidorami i oliwą, znajdziesz ją na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/konserwy-przetwory-i-dodatki-kulinarne/oleje-oliwy-i-ocet/oliwa-z-oliwek/4650.

Bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwą

Bułeczki sprawdzają się na śniadanie, kolację i jako baza do przekąsek na przyjęcia. Nie zawsze jednak muszą to być zwykłe pszenne bułki. Kiedy dodasz do nich przyprawy, zyskają zupełnie nowy smak. Możesz wziąć pod uwagę na przykład któryś z przepisów na bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwą. Są szczególnie popularne we Włoszech i nie trudniej je wykonać niż zwykłe bułki z ciasta drożdżowego. Jednak obecność suszonych pomidorów nadaje wyjątkowy aromat. Kiedy będziesz szukać składników do wykonania bułeczek, odwiedź stronę https://zakupy.auchan.pl/.