Pakowarka próżniowa w restauracji – jak przedłużyć świeżość produktów?

Pakowarka próżniowa to urządzenie, które usuwa powietrze z opakowania, a następnie szczelnie je domyka, aby wydłużyć termin przydatności do spożycia znajdującego się wewnątrz produktu. Czy warto z niej korzystać w restauracji lub innym obiekcie gastronomicznym?

Dlaczego pakowarki próżniowe są cenione w gastronomii?

Nowoczesna pakowarka próżniowa to ważny element wyposażenia każdego obiektu gastronomicznego. Dzięki niej można:

  • przedłużyć trwałość produktów i to nawet kilkukrotnie,
  • zachować smak oraz aromat produktów spożywczych,
  • zabezpieczyć żywność przed wilgocią oraz wysychaniem,
  • ograniczyć ilość odpadów stanowiących realny koszt dla branży.

Warto również dodać, że pakowarka próżniowa ułatwia funkcjonowanie obiektu gastronomicznego, gdyż dzięki niej można sprawniej porcjować jedzenie, a także gotować metodą sous-vide.

Gdzie w branży gastronomicznej wykorzystuje się pakowarki próżniowe?

Rola opakowań próżniownych w branży gastro jest nieoceniona. Wykorzystuje się je do przechowywania mięsa, ryb, owoców (w tym morza), a także zup, sosów i marynat. Pakowarka próżniowa sprawdzi się również do zabezpieczania produktów sypkich, takich jak ryż oraz mąka. W szczelnych opakowaniach można przechowywać również przyprawy, dzięki czemu nie utracą one swego naturalnego, pierwotnego zapachu oraz smaku.

Nowoczesna pakowarka próżniowa sprawdzi się m.in. w restauracjach, kawiarniach, jadłodajniach, punktach typu fast-food, a także w firmach zajmujących się organizacją cateringu.

Pakowarka próżniowa – czym kierować się przy wyborze odpowiedniego sprzętu?

Po pierwsze zwróćmy zawsze uwagę na rodzaj urządzenia. Na rynku są dostępne dwa typy pakowarek, które znacząco różnią się od siebie konstrukcją i jej zastosowaniem. Są to:

  • pakowarki listwowe (domowe i półprofesjonalne) są bardziej kompaktowe i odpowiednie do mniejszych kuchni,
  • pakowarki komorowe sprawdzą się w dużych restauracjach, oferując możliwość szybkiego i efektywnego pakowania większej liczby produktów.

Po drugie, przeanalizujmy dostępne urządzenia pod względem wydajności i sprawdźmy, jaki sprzęt będzie odpowiedni dla nas. Po trzecie, do zastosowań profesjonalnych przyda się nam sprzęt z praktycznymi, dodatkowymi funkcjami, takimi jak możliwość zgrzewania z regulowaną siłą zacisku oraz pakowanie produktów płynnych.

Na koniec warto też zwrócić uwagę na jakość dobieranych akcesoriów, czyli worków. Najlepiej, jeśli pakowarka próżniowa korzysta z opakowań o wysokiej wytrzymałości. Sprawdźmy też, czy posiadają one certyfikat umożliwiający kontakt z żywnością.

Jak widać, wybór funkcjonalnej pakowarki ma istotny wpływ na funkcjonowanie obiektu gastronomicznego. Na gastroplaneta.pl można znaleźć szereg funkcjonalnych urządzeń, dzięki którym znacząco wydłużymy termin przydatności żywności do spożycia.