Barwniki spożywcze – niezbędnik cukiernika przy ozdabianiu ciast i tortów

Słodkie wypieki, to wyroby, które mają pyszny smak i przyciągają uwagę swoim wyglądem. W osiągnięciu tego efektu pomocne będzie zastosowanie różnego typu dodatków cukierniczych. Jednymi z najpopularniejszych z nich są barwniki cukiernicze. To produkty spożywcze, z których korzystają zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy cukiernictwa. Dzięki nim można w prosty sposób ozdobić ciasto i przygotować efektownie wyglądający deser.

Barwniki do ciast w żelu czy proszku? Na którą formę najlepiej się zdecydować?

Barwniki spożywcze w proszku i w żelu to wydajne produkty, które umożliwiają barwienie mas cukrowych, kremów, biszkoptów czy lukrów. Dzięki temu, że występują w wielu wariantach kolorystycznych, można za ich pomocą stworzyć piękne wypieki, obok których nie będzie można przejść obojętnie.

Barwnik spożywczy w żelu

Barwniki spożywcze w żelu zamknięte są w poręcznej tubce, która umożliwia dokładne dozowanie produktu. Już niewielka ilość barwnika może zmienić kolor przygotowanego lukru czy kremu. Im więcej żelowego, koloryzującego składnika doda się do deseru, tym będzie miał on głębszy odcień. W ten sposób można tworzyć zabarwienie o różnej intensywności za pomocą wyłącznie jednej tubki żelu. Barwniki do ciast w takiej formie mają wiele zalet – nie zmieniają one konsystencji kremów, nie rozwarstwiają się, a do tego cechują się neutralnym zapachem i smakiem, który nie wpływa w żaden sposób na walory deseru.

Barwnik spożywczy w proszku

Barwnik do ciast w postaci proszku jest natomiast wydajniejszy od żelu. Podczas pracy z tym produktem warto zabezpieczyć dokładnie powierzchnie znajdujące się dookoła. Z racji mocnego napigmentowania, barwnik może pozostawić kolorowe plamy, np. na blacie stołu. Tak jak produkty żelowe, te występujące w proszku można dodawać do wielu mas bez obaw o zmianę ich smaku czy konsystencji. Co więcej, barwniki w proszku można rozcieńczyć w alkoholu, glikolu i glicerynie. Uzyskana farbka świetnie sprawdza się m.in. do malowania gładkich powierzchni, np. masy cukrowej czy lukru.

Do czego można użyć barwnika spożywczego?

Zarówno barwniki w proszku, jak i żelowe mają szerokie zastosowanie. Można dodać je do mas cukrowych i solnych, biszkoptów, lukrów, galaretek, waty cukrowej czy wielu kremów. Dzięki nim można tworzyć różnokolorowe ciasta i desery. Z wielobarwnych wypieków ucieszą się szczególnie dzieci, które wprost uwielbiają piękne torty.

Barwniki do tortów można wykorzystać do stworzenia popularnego „rainbow cake”, czyli tęczowego ciasta. Wystarczy podzielić masę na kilka części i każdą z nich zabarwić innym kolorem. Po upieczeniu i ułożeniu warstw otrzymamy ciekawy, różnokolorowy efekt.

Ciekawym wykorzystaniem jadalnych pigmentów jest też dodanie ich do wytrawnych dań. Za ich pomocą można np. zmienić kolor ciasta naleśnikowego. Barwniki spożywcze świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju deserach na bazie mleka, takich jak puddingi, serniki czy lody. Co więcej, barwniki nadają się również do zmiany koloru czekolady. Do tego celu najlepiej sprawdzają się specjalne pigmenty, które przeznaczone są do mas czekoladowych, kremów, masła kakaowego i polew na bazie tłuszczu i śmietany. Barwniki spożywcze dodaje się również do koktajli, lemoniady, mrożonej herbaty oraz drinków na bazie alkoholu.