Zdrowe odżywianie to więcej niż tylko jedzenie, to styl życia. W poniższym artykule znajdziecie kilka prostych, smacznych i pożywnych przepisów na dania kuchni roślinnej.
Dzięki tym potrawom najecie się do syta bez przybierania na wadze. Czyż nie jest to układ idealny?
Zupa z soczewicy
Składniki na zupę z soczewicy:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczypta chili
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1,5 litra bulionu
- 3 łyżki sosu sojowego
- odrobina skórki cytryny
- pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania zupy z soczewicy:
Soczewicę przepłukać dwukrotnie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym przez kilka minut aż nabierze ładnego złocistego koloru. Czosnek i imbir posiekać na drobno, zmieszać razem ze smażącą się cebulą. Podsmażać do uwolnienia charakterystycznego czosnkowego aromatu (przez około 2 minuty). Następnie dodać przyprawy (pieprz, kurkuma, chili, ostra papryka), dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dodać soczewicę i pozostałe składniki (za wyjątkiem soku z cytryny oraz mleczka kokosowego).
Dusić pod przykryciem przez około kwadrans aż do zmięknięcia soczewicy. Dodać sok z cytryny i mleko kokosowe, pogotować jeszcze przez jakieś 2 minuty i zdjąć z ognia. Zupę można podawać oprószoną koperkiem.
Tofucznica – ciekawy zamiennik dla klasycznej jajecznicy
Składniki na tofucznicę:
- 200 g tofu
- 2 łyżki oleju
- sól
- 3 cebule
- 4 łyżki roślinnego mleka
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki curry
Sposób przygotowania tofucznicy:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać rozgniecione widelcem tofu. Zamieszać. Poczekać aż się podgrzeje i zmięknie. Dodać mieszankę mleka i przypraw. Zamieszać. Smacznego!