Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się tradycyjne potrawy, takie jak żurek czy pieczona kiełbasa. “Problem” pojawia się, gdy za stołem zasiada weganin… W takich chwilach niejedną gospodynię oblewa zimny pot i zastanawia się co z tym fantem zrobić.
Potrawy dla wegan na świątecznym stole
Na początek warto wyjaśnić kim jest weganin. Najprościej rzecz ujmując jest to osoba, która zrezygnowała z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Także z mleka i jajek. I to stanowi zagwozdkę, bo właśnie na jajkach opartych jest większość wielkanocnych potraw. Jednak nie oznacza to, że osoba na diecie roślinnej musi ograniczyć się do sałaty polanej oliwą z oliwek. Po prostu musimy podejść do gotowania bardziej kreatywnie. Przystosować tradycyjne, babcine przepisy do naszych potrzeb. Bez problemu możemy znaleźć przepisy na pasztety ze strączków, w smaku nie ustępują niczym tym tradycyjnym. Ich smak zaskoczy niejednego mięsożercę.
Bez jajka i bez majonezu specjalnie dla wegan na święta
Dieta wegańska nie oznacza, że musimy całkowicie zrezygnować z majonezu. W wielu sklepach możemy znaleźć wegańską wersję tego sosu. Możemy też pokusić się o samodzielne przygotowania. Tylko czym zastąpić jajka Domowy, wegański majonez możemy przygotować z orzechów połączonych z olejem roślinnym. Inna opcja to woda pozostała z ugotowanej ciecierzycy. Reszta składników jest już tradycyjna.
Warto wiedzieć, że przygotowanie domowego majonezu, nieważne czy wegańskiego czy tradycyjnego to spore wyzwanie nawet dla doświadczonej gospodyni. Dlatego warto wcześniej przetestować kilka przepisów. Dzięki temu unikniemy spektakularnej, kulinarnej wpadki.
A co z żurkiem? Bez tej zupy większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zamiast wywaru na białej kiełbasie przygotujmy wywar warzywny z dodatkiem suszonych grzybów. Będzie równie smaczny i aromatyczny. Jaja możemy zastąpić gotowanymi ziemniakami czy tofu pokrojonym w kostkę.