Pyszne wegańskie przepisy na każdą kieszeń! – zupa z soczewicy i tofucznica

Zdrowe odżywianie to więcej niż tylko jedzenie, to styl życia. W poniższym artykule znajdziecie kilka prostych, smacznych i pożywnych przepisów na dania kuchni roślinnej.

Dzięki tym potrawom najecie się do syta bez przybierania na wadze. Czyż nie jest to układ idealny?

Zupa z soczewicy

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 litra bulionu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • odrobina skórki cytryny
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania zupy z soczewicy:

Soczewicę przepłukać dwukrotnie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym przez kilka minut aż nabierze ładnego złocistego koloru. Czosnek i imbir posiekać na drobno, zmieszać razem ze smażącą się cebulą. Podsmażać do uwolnienia charakterystycznego czosnkowego aromatu (przez około 2 minuty). Następnie dodać przyprawy (pieprz, kurkuma, chili, ostra papryka), dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dodać soczewicę i pozostałe składniki (za wyjątkiem soku z cytryny oraz mleczka kokosowego).

Dusić pod przykryciem przez około kwadrans aż do zmięknięcia soczewicy. Dodać sok z cytryny i mleko kokosowe, pogotować jeszcze przez jakieś 2 minuty i zdjąć z ognia. Zupę można podawać oprószoną koperkiem.

Tofucznica – ciekawy zamiennik dla klasycznej jajecznicy

Składniki na tofucznicę:

  • 200 g tofu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 3 cebule
  • 4 łyżki roślinnego mleka
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki curry

Sposób przygotowania tofucznicy:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać rozgniecione widelcem tofu. Zamieszać. Poczekać aż się podgrzeje i zmięknie. Dodać mieszankę mleka i przypraw. Zamieszać. Smacznego!