Każdy lokal gastronomiczny dzieli się niejako na dwie części. Sali, w której stoją stoliki dla gości oraz zaplecza, czyli kuchni, magazynu, pomieszczeń gospodarczych. Zanim będziemy mogli powitać pierwszych gości, musimy zgromadzić odpowiedni sprzęt, dzięki któremu przygotowywanie posiłków będzie sprawne i smaczne. Czym jest tytułowy sprzęt gastronomiczny i dlaczego nie warto na nim oszczędzać? O tym m.in. poniżej.
Czym jest sprzęt gastronomiczny?
Sprzęt gastronomiczny to zbiór urządzeń i akcesoriów, które służą do przygotowywania, przechowywania i serwowania potraw i napojów w lokalach gastronomicznych. Sprzęt ten możemy podzielić na kilka kategorii:
– do obróbki żywności, np. roboty coupe, miksery planetarne, krajalnice do warzyw
– do gotowania i pieczenia, np. piece konwekcyjne, płyty grzewcze, frytownice
– do chłodzenia i zamrażania, np. szafy chłodnicze, stoły chłodnicze, kostkarki do lodu
– do podgrzewania i utrzymywania temperatury, np. witryny grzewcze, podgrzewacze talerzy, termosy
– do przygotowania deserów np. w kawiarni, cukierni: ekspresy do kawy, spieniacze do mleka, gofrownice
Poza tym są to różnego rodzaju meble, przybory i akcesoria kuchenne, np. noże, deski do krojenia, tace, sita.
Nie możemy również zapomnieć o utrzymaniu czystości i higieny, w czym pomocne będą zmywarki, środki czystości, rękawice ochronne.
Dlaczego wyposażenie gastronomii jest ważne?
Wyposażenie gastronomii ma ogromne znaczenie dla jakości i efektywności usług świadczonych przez lokal. Dobrze dobrany i sprawny sprzęt gastronomiczny zapewni:
– szybkie i łatwe przygotowywanie różnorodnych potraw zgodnie z oczekiwaniami klientów
– zachowanie świeżości żywności przez odpowiednie przechowywanie i chłodzenie
– atrakcyjną prezentację i serwowanie potraw w odpowiedniej temperaturze i formie
– oszczędność czasu przez automatyzację i ułatwienie wielu procesów kuchennych
– łatwe utrzymanie czystości i higieny w kuchni
– mniejsze zużycie gazu, energii dzięki klasie energetycznej i efektywności ich wykorzystania
Dlaczego warto wybierać profesjonalne urządzenia gastronomiczne?
Profesjonalne urządzenia gastronomiczne czy to dla restauracji, czy sklepów spożywczych to takie, które są specjalnie zaprojektowane i wykonane z wysokiej jakości materiałów. Lepiej postawić na ich zakup w leasingu, aniżeli szukać tańszych zamienników.
Pewną opcją jest również zakup używanych urządzeń od przedsiębiorców, którzy decydują się na likwidację lokalu. Jeśli kogoś przerażają koszty zakupu wyposażenia, powinien brać pod uwagę potencjalne straty
wynikające z wadliwego działania sprzętu. Każdy dzień przestoju kluczowej maszyny może oznaczać, że nie będziemy w stanie przygotować części potraw, a tym samym utracimy gości restauracji.
Od których zakupu urządzeń gastronomicznych warto zacząć?
Wybór urządzeń gastronomicznych zależy od wielu czynników. Usługi gastronomiczne to szerokie pojęcie. Dlatego też wszelkie zakupy należy dopasowywać do profilu lokalu, menu oferowanych potraw, ilości obsługiwanych klientów czy dostępnej przestrzeni. Jest coś takiego jak absolutne minimum, które przyda się w każdej profesjonalnej kuchni.
– lodówka lub szafa chłodnicza
– piec konwekcyjny lub piekarnik
– płyta grzewcza lub kuchenka
– frytownica
– ekspres do kawy
– kostkarka do lodu
– zmywarka – do mycia naczyń i sztućców
Podsumowanie
Sprzęt gastronomiczny to nieodłączny element każdego lokalu oferującego usługi kulinarne. Decydując się na jego zakup, wybierajmy sklep gastronomiczny, który posiada produkty czołowym producentów w branży. To gwarantuje, że urządzenia wyróżnią się nie tylko funkcjonalnością i efektywnością, ale również trwałością. Mogąc polegać na urządzeniach, możemy w pełni skupić się na ustalaniu menu i obsłudze nowych klientów.