Najciekawsze i najszybsze przepisy z tofu w roli głównej

Niektórzy uważają, że tofu to produkt bez smaku, z którego nie może wyjść nic dobrego. To totalny mit! Choć rzeczywiście jedzenie samej kostki wyciągniętej prosto z opakowania z pewnością nie dostarczy przyjemnych doznań, to tofu można przyrządzić smacznie i zdrowo na wiele różnych sposób.

Interesujące potrawy z tofu

Sprawdź dwa z nich i stwórz przepyszny posiłek, który rozpieści Twoje kubki smakowe.

Wegańska ryba z tofu

Aby zrobić wegańską rybę z tofu, będziesz potrzebować:

  • 1 kostkę tofu;
  • 1 arkusz nori;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżkę przyprawy do ryb;
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • wodę;
  • olej.

W pierwszej kolejności przygotuj marynatę. Połącz sos sojowy, przyprawę do ryb i 3 łyżki wody. Dokładnie wymieszaj, a następnie zamocz w niej tofu przekrojone na pół i zamknij w szczelnym pojemniku. Trzymaj tofu w marynacie min. przez 4 godziny. Następnie wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, tak aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Owiń tofu w nori i zamocz w cieście, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowaną wegańską rybę piecz na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Pasta z tofu i suszonych pomidorów

Tofu świetnie nada się także do przygotowania pysznych kanapek. Do stworzenia banalnie prostej pasty będziesz potrzebować:

  • kostkę tofu;
  • kilka dużych pomidorów suszonych w oleju;
  • ulubionych przypraw, np. bazylii, czosnku, słodkiej papryki.

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. W razie konieczności dopraw. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem oraz dużą porcją warzyw. Takiej pasty możesz także użyć jako dressingu do sałatki lub dodatku do obiadu.

One thought on “Najciekawsze i najszybsze przepisy z tofu w roli głównej

Dodaj komentarz