Do grupy słodyczy i przekąsek zaliczamy ciastka, czekoladki i cukierki a także słone orzeszki, paluszki, chrupki i chipsy. Wśród fanów zdrowego żywienia nie cieszą się one dobrą opinią ze względu na wysoką zawartość cukru i soli, jednak wiele osób wciąż ceni słodycze za ich walory smakowe.
Już w średniowieczu popularność zyskały galaretki oraz konfitury owocowe, a w W XVII wieku arystokraci zajadali się lodami. Obecnie ciężko wyobrazić sobie przyjęcie bez słodkich lub słonych przekąsek. Bardziej wyrafinowane słodycze, takie jak bombonierki, królują jako drobne upominki dla solenizantów czy jubilatów.
Niektóre rodzaje czekolady, np. belgijska czy wiedeńska stały się symbolem luksusu i dobrego smaku. Najsłynniejsze cukiernie, takie jak Cafe Sacher czy Pierre Hermé Paris przyciągają turystów z całego świata, którzy chcą skosztować dobrych jakościowo wyrobów.
Ofertę słodyczy dostępnych w Kaufland znajdziesz na: https://www.kaufland.pl/oferta/aktualny-tydzien/przeglad.category=07_Kawa__Herbata__S%c5%82odycze__Przek%c4%85ski.html
Jeśli jesteśmy bardziej restrykcyjni w kwestiach odżywiania się możemy sięgać po zdrowsze odpowiedniki słodyczy, na przykład suszone owoce czy masło orzechowe. Warto jednak wiedzieć, że jedzenie oprócz funkcji odżywczych powinno nam także dostarczać pozytywnych emocji. Jedzenie czekolady redukuje napięcie nerwowe i zwiększa poziom endorfiny- hormonu szczęścia. Najważniejsze jest żeby zachować umiar i słuchać potrzeb własnego organizmu
Polskie słodycze – historia
W dzisiejszych czasach ciężko nam sobie wyobrazić, że wszechobecny cukier kiedyś był produktem luksusowym zarezerwowanym dla uprzywilejowanych warstw społecznych. Jednak faktem jest, że aż do 1880 r. produkowano go wyłącznie z niedostępnej w Europie trzciny cukrowej. W związku z potrzebą importu z zagranicy cena tego produktu była bardzo wysoka. Ponadto łakocie produkowane były ręcznie przez wykwalifikowanych cukierników. Dopiero podczas XIX wiecznej rewolucji przemysłowej opracowano technologię, która pozwalały nie tylko na masową produkcję słodyczy, ale też na pozyskiwanie cukru z buraków cukrowych.
Jednak w Polsce, na początku XX wieku zubożałe społeczeństwo dalej nie było w stanie pozwolić sobie na popularny w zachodnich krajach cukier. Jego ceny wciąż były zbyt wysokie dla przeciętnych obywateli. Co prawda w dużych miastach znajdowały się renomowane sklepy ze słodyczami, jednak ich klientami byli przede wszystkim ludzie zamożni. Polska branża cukiernicza najbardziej rozwinęła się na przełomie XX i XXI wieku, to właśnie wtedy zaczęto produkować cukierki i czekoladki w wielu fantazyjnych wariacjach, przykładem wyrobu wymyślonego w tamtych latach jest choćby ptasie mleczko.
Obecnie słodycze są łatwo dostępne dla każdego a ich różnorodność jest naprawdę imponująca. W sklepach dostępne są np. tworzone według tradycyjnych receptur ciastka i czekoladki, a także lizaki i żelki o owocowych smakach.