Współcześnie w każdym mniejszym czy większym supermarkecie klienci mogą liczyć na szeroką ofertę pieczywa. Piękne, jeszcze ciepłe bułeczki kuszą zapachem i ciężko przejść obok nich obojętnie. Skąd biorą się wypieki w supermarkecie? Czy powstają na miejscu? Sprawdź, dlaczego warto przyjrzeć się temu bliżej.
Pieczywo głęboko mrożone, czyli jakie?
Supermarket, nawet najlepiej się reklamujący, nie jest piekarnią z prawdziwego zdarzenia. Bułki, rogaliki czy chleb dostępne na sklepowych półkach to w rzeczywistości wyroby powstałe z wysoko przetworzonego ciasta mrożonego, nierzadko z dodatkiem polepszaczy gwarantujących dłuższy termin zdatności do spożycia.
Takie substancje gwarantują pieczywu doskonały wygląd i zapach, przez jakiś czas również i smak. Naturalne składniki zastępowane są tu jednak m.in. sorbinianem potasu czy propionianem wapnia. Niektóre z nich mogą nawet wywoływać reakcje alergiczne. Choćby z tego powodu lepszym miejscem za zakupy będzie po prostu piekarnia. Warszawa czy inne większe miasta pękają w szwach od małych rodzinnych firm, ale i większych sieciowych biznesów, których lokale można znaleźć w różnych dzielnicach. Prawdziwe, zdrowe wypieki są zatem na wyciągnięcie ręki i warto skorzystać z tego udogodnienia.
Jak powstaje prawdziwe, zdrowe pieczywo?
Do wypieków z prawdziwego zdarzenia stosuje się przeważnie mąkę orkiszową lub gruboziarnistą. Mąki mniej rozdrobnione to skarbnica minerałów, witamin czy błonnika. Z kolei woda stosowana podczas wypieku nie zawiera chloru. Tego typu ciasto robi się nie w kilka minut, ale nawet kilkadziesiąt godzin!
Krótka lista naturalnych składników to symbol zdrowego, wartościowego pieczywa. W chlebie czy bułkach ze sklepu znajduje się natomiast mnóstwo szkodliwych związków, które znikają podczas wypieku w tradycyjnych piekarniach.
Zakup pieczywa w supermarkecie to duża oszczędność czasu i wygoda – w końcu ulubiony chleb możesz kupić przy okazji, gdy wybierasz się po inne produkty. Na pewno jednak w twojej okolicy mieści się lokalna piekarnia, z oferty której możesz wybrać pieczywo o wiele korzystniejsze dla twojego zdrowia.