Leśne grzyby są nieodłącznym elementem naszej kuchni, przyciągając swoim unikalnym smakiem i aromatem. Chociaż najczęściej łączy się je z masłem, czosnkiem i pietruszką, istnieje wiele innych sposobów na ich wykorzystanie. Tarta z leśnymi grzybami to doskonały pomysł na posiłek rodzinny – obiad czy kolację. To aromatyczne i rozgrzewające danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom jesiennych smaków. Kombinacja jajek, sera i smacznych darów lasu na pewno poprawi humor podczas jesiennej aury, a jej zapach rozniesie się po całym domu, przypominając o naturze.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta to:
– 150 g masła, 50 ml śmietany 18%,
-150 g mąki pszennej i szczypta soli.
Dla nadzienia grzybowego potrzebujemy natomiast:
– 100 g leśnych grzybów, kilka plasterków szynki wędzonej;
-150 g pieczarek,
-40 g masła,
-30 g żółtego sera,
-jedną cebulę,
-dwa ząbki czosnku, –
-trzy jajka,
-200 g kwaśnej śmietany 18%, kilka listków bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania wszystkich składników, następnie wyrabiamy je mikserem. Formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i układamy je w wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie na tartę. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy je w lodówce przez kolejne pół godziny. Później podpiekamy je w temperaturze 200ºC przez mniej więcej kwadrans, aż nabierze złotego koloru.
Przygotowanie nadzienia rozpoczyna się od oczyszczenia leśnych grzybów i ugotowania ich do miękkości. Po ugotowaniu, grzyby odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu, kiedy cebula zacznie się rumienić. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy je przez około 5 minut. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, a potem dodajemy do nich pieczarki i grzyby leśne. Całość doprawiamy do smaku i dodajemy listki bazylii. Gotowe nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tarty i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Na sam koniec na wierzch tarty układamy plasterki szynki i posypujemy startym żółtym serem.