3 przepisy na wiosenne dania

Wiosenne dania powinny być kolorowe, cieszyć oko i podniebienie. Najlepiej, jeśli będą oparte o sezonowe warzywa i owoce i będą pełne składników odżywczych, które dadzą siłę na rozpoczęcie na nowo aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Najpopularniejszymi daniami wiosennymi są oczywiście sałatki, różnego rodzaju zupy oraz oczywiście szaszłyki, które wracają na polskie stoły wraz z rozpoczęciem sezonu na grilla. Jakich produktów używać i jak właściwie przygotować tego typu potrawy? Nic prostszego, warto znać parę podstawowych zasad.

Jakich produktów używać

Dieta sezonowa to nic innego, jak korzystanie z tego, co jest dostępne w danym momencie. Wiosna to czas, gdy pojawiają się bogate w witaminy warzywa, na czele z rzodkiewką, kalarepą, szpinakiem, czy kapustą. Nie brakuje również smakowitych owoców, takich jak agrest, wiśnie, czarne jagody, czy niektóre odmiany jabłek, z których warto czerpać, ze względu na ich właściwości i wspaniały smak. Sezonowe warzywa i owoce znajdują się na sklepowych półkach, ale również warto rozważyć opcję hodowania ich na własną rękę w ogródku, bądź na tarasie i balkonie. Sezonowe warzywa i owoce nie są jednak jedynym składnikiem, który powinna zawierać wiosenna dieta. Trzeba również zadbać i odpowiednią ilość białka, która nie znajduje się jedynie w mięsie, ale również w roślinach strączkowych, które warto wkomponować w wiosenne dania. Sprawi to, żę dania te będą lekkostrawne i bardzo odżywcze. Świeże warzywa i owoce można znaleźć w atrakcyjnej cenie na Kaufino w ofertach promocyjnych różnych sklepów, takich jak gazetka Dino, oferta Stokrotki oraz ulotka Netto.

Zupy kremy

Zupę krem można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Są one zazwyczaj lekkostrawne i zarazem syte i pełne składników odżywczych. Smacznymi daniami, które idealnie będą pasować do wiosennej pogody są przykładowo zupa krem z brokułów, zupa krem z groszku oraz zupa krem z cukinii. Przygotowanie dobrej zupy krem jest stosunkowo proste. Ważne jest, by przygotować ją na dobrej bazie, którą jest wywar warzywny, bądź przygotowany na mięsie. Można go przygotować wcześniej, wtedy skróci się maksymalnie czas przygotowania kremu. Warzywa do kremu powinny się nawzajem komplementować – dobrze, gdy ich kolory będą podobne, by krem był przykładowo w intensywnym czerwonym, bądź zielonym kolorze, a nie brązowy (co może się zdarzyć, gdy połączymy zielone i czerwone warzywa). Zupa krem z brokułów, zupa krem z groszku i zupa krem z cukinii mają odcień zieleni, dlatego można do nich dodać ziemniaki, bądź kalafior, jako warzywo bazowe, ewentualnie żółtą paprykę. Pomidory i czerwona papryka będzie złym pomysłem. Analogicznie, kiedy przygotowujemy krem z pomidorów, czy papryki warto unikać zielonych warzyw. Nie ma to negatywnego wpływu na smak potrawy, ale mocno wpływa na wygląd dania, a wiosenne potrawy powinny mieć ładne, świeże kolory. Gotowe mieszanki warzyw na kremy, takie jak zupa krem z brokułów, zupa krem z groszku oraz zupa krem z cukinii można znaleźć na sklepowych półkach popularnych sieci supermarketów, których oferty rabatowe, takie jak gazetka Dino, oferta Stokrotki oraz ulotka Netto, można znaleźć na Kaufino.

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna powinna być kolorowa, pyszna i szybka w przygotowaniu. Sałatka wiosenna to wspaniały pomysł na dodatek do obiadu, sałatkę na grilla lub nawet samodzielny posiłek. Sos na bazie oleju można przy jej przygotowaniu zamienić na lekki sos jogurtowy. Potrzeba wówczas wymieszać razem: 3 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżkę kwaśnej śmietany 10-18%; 2 łyżki soku z cytryny; po szczypcie soli, pieprzu i oregano. Taki sos wykładać łyżką na gotową sałatkę. Aby sałatka wiosenna mogła być podawana również jako samodzielne, sycące danie, można do niej dodać na koniec do wyboru: jajka ugotowane na twardo; zielone, gotowane szparagi; ugotowane w mundurach malutkie, młode ziemniaki; ser feta, serek wiejski, kulki mozzarelli lub ser ricotta; kawałki piersi z kurczaka usmażone w delikatniej przyprawie do kurczaka; kaszę jaglaną lub perłową, a nawet usmażone na patelni młode buraczki z botwinki. 

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne to jedno z ważniejszych dań, które szykuję na przyjęcia w sezonie grillowym. To bardzo uniwersalny przepis na idealne, kolorowe i super smaczne szaszłyki wegetariańskie. By urozmaicić posiłek, można podawać go z różnymi rodzajami serów, takich jak serek wiejski, ser feta, bądź mozarella. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania szaszłyków warzywnych można znaleźć w ofertach sklepów, takich jak gazetka Dino, oferta Stokrotki oraz ulotka Netto. Szaszłyki warzywne to zdrowy i szybki przepis, można w nie wkomponować praktycznie każde warzywo i smak końcowy zależy w głównej mierze od marynaty, którą warzywa zostaną doprawione.