Sushi – jak to się zaczęło? Ciekawa historia sushi

Historia sushi sięga wielu lat wstecz. Źródła historyczne podają, że pierwsza wzmianka na temat tej unikatowej potrawy pochodzi jeszcze z VIII wieku. Wiemy również, że pierwotnie sushi nie stanowiło potrawy o charakterze ekskluzywnym czy prestiżowym. Wręcz przeciwnie. Przygotowanie ryżu z dodatkiem dostępnych produktów spożywczych stanowiło niezwykle prostą w przygotowaniu potrawę, którą delektowali się przede wszystkim najmniej zamożni.

Dopiero z czasem zaczęła kształtować się tradycja przygotowywania sushi. I dziś zaowocowało to takimi restauracjami sushi Kraków Otsu Sushi. Polecamy!

Początkowo mieszkańcy Azji umieszczali ryby w ryżu, który fermentował. W ten sposób udawało się zachować świeżość samych ryb znacznie dłużej. Dosyć prymitywne początki sushi stały się jednak podstawą do powstania jednego z najpopularniejszych japońskich dań, którego przygotowanie dzisiaj wiąże się z nie lada umiejętnościami i koniecznością posiadania niezbędnej wiedzy.

Od fermentacji po marynowanie 

Początkowo sushi było potrawą, która powstawała niejako w procesie fermentacji. Dopiero w późniejszych latach proces ten został zastąpiony marynowaniem, do czego służył ocet ryżowy. Taki sposób przygotowywanie sushi znany jest nam do dnia dzisiejszego. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych restauracjach japońskich proces tworzenia tej unikatowej potrawy wciąż opiera się na fermentacji. Miejsc takich jest coraz mniej, aczkolwiek będąc w Japonii, warto zajrzeć do takiej restauracji, by spróbować sushi w wydaniu znanym przed wiekami.

Jest to zupełnie inny rodzaj doznania i z pewnością warto zafundować sobie takie doświadczenie. W obecnych czasach sporym uznaniem cieszy się sushi bezglutenowe oraz wegetariańskie. Można śmiało powiedzieć, że najlepsze sushi w Krakowie i miejsca cieszące się największą renomą opierają się na menu skierowanym do klientów o bardzo różnych preferencjach i indywidualnych potrzebach. Dzięki temu każdy ma szansę delektować się pysznym japońskim daniem.

Dzisiejsze sushi i restauracje sushi

W dzisiejszych czasach sushi uchodzi za jedną z tych potraw, które zaliczają się do grona ekskluzywnych. Charakter tej potrawy na przestrzeni lat zmienił się niemiłosiernie. Trzeba jednak mieć świadomość, że niemal każda restauracja sushi oferuje potrawę japońską w wersji dostosowanej do europejskich preferencji.

Oczywiście znajdziemy również miejsca, które skupiają się na wiernym odtwarzaniu japońskich receptur, dzięki czemu można właściwie bez wyjeżdżania z kraju przenieść się do cudownej Japonii, ale można również natknąć się na miejsca, w których sushi przybiera bardzo niespotykane formy. Ciekawostką kulinarną jest sushi z nutami polskiej kuchni, w których zamiast ryżu pojawia się kasza i innego rodzaju dodatki, które nie mają nic wspólnego z kuchnią japońską.