Zdrowe naleśniki – jak je przygotować?

Naleśniki nie muszą być tuczące, kaloryczne, niezdrowe i ociekające sztucznymi dodatkami. Możesz przygotować je w wersji fit lub niekoniecznie, dbając o dokładną selekcję składników ciasta oraz dodatków. Pyszne naleśniki mogą powstać z produktów ekologicznych, wtedy masz pewność, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Zdrowe naleśniki – z czego przygotować ciasto?

Mąka pszenna w naleśnikach tuczy, jednak aby przygotować posiłek w wersji lżejszej i zdrowszej możesz wykonać je z użyciem mąki:

  • pełnoziarnistej,
  • żytniej,
  • gryczanej
  • owsianej.

Mąki, bogate w aminokwasy oraz liczne składniki mineralne sprawdzają się doskonale. Wybierając jaja, koniecznie zdecyduj się na produkt, pochodzący z chowu ekologicznego, gdzie kury karmione są wysokiej jakości paszą oraz nie są zamknięte w klatkach. Całość doskonale uzupełni świeże mleko lub woda.

Nietuczące dodatki do naleśników na słodko

Jeśli zależy Ci na tym, by Twoje naleśniki zachwycały zdrowym efektem, koniecznie zrezygnuj z sztucznych dodatków, ulepszaczy, konserwantów oraz wysokiej ilości cukru. Koniecznie pozbądź się kupnych sosów na słodko oraz dżemu i konfitur, przygotowanych z dodatkiem ogromnej ilości cukru oraz składników, zapewniających idealną konsystencję i trwałość. Wybieraj naturalny twaróg, świeże owoce oraz ekologiczne przetwory. Unikaj bitej śmietany, którą możesz kupić w wersji gotowej. Jeśli chcesz, by Twoje naleśniki nie były tuczące samodzielnie zmiksuj owoce. Taki naturalny dodatek zapewni daniu wyjątkowy smak oraz doskonały efekt wizualny. Ozdób je listkami mięty i świeżymi, sezonowymi owocami. Możesz przygotować naleśniki w wersji zdrowej również na słono.